Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІІІ. Підготовка до проведення перевірки




Перевірки додержання оперативними підрозділами вимог законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності можуть бути загальними ( суцільними, коли перевіряються всі ОРС та тематичними, коли перевіряються тільки ОРС окремої тематики) та перевірками конкретних скарг громадян або повідомлень, в межах відомостей, які в них містяться.

Загальні і тематичні перевірки можуть бути плановими і позаплановими. Для проведення перевірки скарг громадян або повідомлень службових осіб необхідно складати окремі плани, з урахуванням необхідності з’ясування поставлених питань.

В ході підготовки до здійснення перевірки доцільно ознайомитися з довідками попередніх перевірок, документами реагування, які внесені за їх результатами, та результатами їх розгляду, зі скаргами громадян та зверненнями юридичних осіб, у яких є дані про можливі факти порушень закону працівниками оперативних підрозділів.

Вивчення цих документів дозволить з’ясувати, які порушення закону можуть бути допущені оперативними підрозділами під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, чи вживаються керівниками органів внутрішніх справ відповідні заходи щодо усунення порушень закону тощо.

Проведенню перевірок повинно передувати вивчення основних статистичних, облікових даних про рух оперативно-розшукових справ, про проведення оперативно-розшукових заходів. Це дані про:

- залишок оперативно-розшукових справ на початок звітного періоду і кількість заведених у звітному періоді;

- зупинені або закриті оперативно-розшукові справи, підстави прийняття таких рішень;

- звернення з поданням до суду за дозволом на проведення заходів, які тимчасово обмежують права і свободи людини та про надання або відмову в такому дозволі;

- повідомлення оперативно-розшукових підрозділів про проведення невідкладних заходів, які тимчасово обмежують права і свободи людини, без дозволу суду;

- погоджені з прокурором постанови про проведення оперативної закупівлі наркотичних засобів, зброї та інших заборонених до обігу предметів та речовин;

- надання прокурором вказівок в оперативно-розшукових справах, скасовані незаконні постанови оперативно-розшукових підрозділів;

- надання прокурором вказівок та доручень у порядку, передбаченому п.п. 3,4 ст.227 КПК України;

- доручення органів дізнання, слідчого, прокурора і суду, наданих у порядку ст.66 КПК України;

- доручення слідчих, наданих у порядку ст.114 КПК України;

- постанови суду, прокурорів, слідчих, органів дізнання та інших уповноважених службових осіб про застосування заходів безпеки;

- запити відповідних міжнародних правоохоронних організацій (Інтерпол, Європол) та правоохоронних органів інших держав;

- прийняття рішень у кримінальних справах (про порушення, про закриття, вирок або інше рішення суду та підстави таких рішень), у зв’язку з розслідуванням яких ведеться оперативно-розшукова справа тощо.

Зазначені дані повинні міститися у відповідних нарядах з документами наглядової діяльності, а за необхідності – спеціально витребувані на підставі ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність».

Відповідно до вимог чинного законодавства прокурорами АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя або їх заступниками на кожну перевірку видаєть­ся припис на виконання завдання. У приписі вказується працівник прокуратури, який буде здійснювати перевірку та мета перевірки. Припис може бути видано лише працівнику прокуратури, що уповноважений здійснювати нагляд за оперативно-розшуковою діяльністю відповідним наказом Генерального прокурора України.

Уповноваженим прокурором припис на виконання завдання надається керівнику органу внутрішніх справ або його заступнику. Крім того, цим службовим особам уповноважений прокурор надає службове посвідчення та довідку про наявність допуску до відомостей, які є державною таємницею.

Керівники органу внутрішніх справ, після перевірки наданих прокурором документів на підтвердження повноважень, зобов’язані забезпечити умови для роботи з таємними документами: визначити приміщення, де буде здійснюватися перевірка, надання відповідних документів, а також присутність конкретного працівника підрозділу при проведенні перевірки.

На кожну перевірку уповноважений прокурор повинен мати при собі робочий зошит, у який він робить необхідні записи щодо вивчених оперативно-розшукових справ, інших документів та виявлених порушень. Робочий зошит зберігається за правилами таємного діловодства.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты