Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Історія розвитку уявлень про Всесвіт.




 

Згідно сучасним уявленням, отриманим у результаті багатовікових спостережень і досліджень, будову Всесвіту в основних рисах наступне. Вивчена частина простору заповнена величезною кількістю зірок - небесних тіл, подібних до нашого Сонця.

Зірки розсіяні в просторі нерівномірно, вони утворюють системи, звані галактиками. Галактики мають здебільшого еліпсоїдальну і сплюснуту, чечевицеобразну форму. Їх розміри такі, що світло, поширюючись зі швидкістю 300 000 км/сек, проходить відстань від одного краю галактики до іншого за десятки і сотні тисяч років. Відстані між окремими галактиками ще більше - вони в десятки разів перевершують розміри самих галактик. Число зірок в кожній галактиці величезна - від сотень мільйонів до сотень мільярдів зірок. Із Землі галактики видно як слабкі туманні плями, і тому їх раніше називали позагалактичних туманностей. Тільки в близьких до нас галактиках і тільки на фотографіях, отриманих найсильнішими телескопами, можна розглянути окремі зірки.

Усередині галактик зірки розподілені нерівномірно, концентруючись до їх центрам та утворюючи різні скупчення. Простір між зірками в галактиках і простір між галактиками заповнений матерією у вигляді газу, пилу, елементарних частинок, електромагнітного випромінювання і гравітаційних полів. Щільність речовини міжзоряного і міжгалактичної середовища дуже низька. Сонце і більшість зірок і зоряних скупчень, які спостерігаються на небі, утворюють систему, яку ми називаємо нашою Галактикою; величезна кількість вхідних у неї слабких зірок представляється неозброєному оку білястої смугою, що проходить через усе небо і званої Чумацьким Шляхом.

Сонце - одна з багатьох мільярдів зірок Галактики. Але Сонце - не самотня зірка: воно оточене планетами - темними тілами, на кшталт нашої Землі. Планети (не всі) у свою чергу мають супутників. Супутником Землі є Місяць. Сонячної системи належать також астероїди (малі планети), комети і метеорні тіла.

Наука в своєму розпорядженні дані, що дозволяють стверджувати, що багато зірок у нашій Галактиці і зірки в інших галактиках мають планетні системи, подібні Сонячній.

Всесвіті все знаходиться в русі. Рухаються планети і їх супутники, комети і метеорні тіла; рухаються Сонце і зірки в галактиках, рухаються галактики один щодо одного. Як немає простору без матерії, так немає й матерії без руху.

Основні риси будови Всесвіту, описані вище, виявлені в результаті величезної роботи, яка велася протягом тисячоліть. Звичайно, різні частини Всесвіту вивчені з різною повнотою. Так, до XIX ст. в основному вивчалася Сонячна система і лише з середини XIX ст. почалося успішне вивчення будови Чумацького Шляху, а з початку XX ст. - Зоряних систем.

Подальші спостереження та дослідження повинні пояснити ще дуже багато чого в будову і розвиток Всесвіту. Вони повинні уточнити намальовану вище картину, для чого необхідно буде вирішити багато важливих і принципових питань. І незважаючи на величезну віддаленість небесних об'єктів, сучасні методи та засоби досліджень дозволяють з упевненістю говорити про те, що багато з цих питань будуть вирішені вже в недалекому майбутньому.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 483; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты