Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОРГАНИ ДИХАННЯ. СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА




 

Діяльність будь-якої клітини, тканини, органа пов'язана з витратою енергії. Її джерелом для організму є розпад і окислювання органічних сполук, що безупинно відбуваються в клітинах. На окисні процеси затрачається кисень, тому клітини мають потребу в постійному його припливі. Постачання клітин киснем і видалення з них двоокису вуглецю здійснюється кров'ю. Обмін же газів між кров'ю і атмосферним повітрям відбувається в органах дихання.

 

Повітря проходить у легені через повітряні шляхи, які починаються в носовій порожнині, куди повітря надходить через ніздрі. У носовій порожнині повітря зігрівається, звільняється від пилу і мікробів, які осідають на стінках носових ходів. Пройшовши через носову порожнину, повітря попадає в носоглотку, а потім у глотку. У глотці беруть початок дві трубки - гортань (дихальне горло) і стравохід, розташований за гортанню. Через гортань проходить тільки повітря. Проковтувана їжа не може в неї проникнути, так як у момент ковтання вхід у гортань закривається і їжа прослизає в стравохід. З гортані вдихуване повітря проходить у трахею, звідти в бронхи, які входять у легені. У легенях відбувається безперервний процес насичення крові киснем і віддача нею вуглецю.

 

Рух крові в організмі здійснюється за допомогою серцево-судинної системи. Своїми скороченнями серце проштовхує кров по кровоносних судинах і забезпечує її безперервний рух. При зупинці серця відразу наступить смерть. Це відбувається тому, що припиняється доставка тканинам кисню і поживних речовин, а також відбувається нагромадження в органах продуктів розпаду.

 

Кров викидається серцем у судини, пробігає по кров'яному руслу і вертається в серце, скорочення якого знову проштовхують кров по судинній мережі. Кровоносні судини пронизують все наше тіло.

По будові і функціям кровоносні судини неоднакові.

 

Артерії - судини, по яких кров рухається від серця. Вони мають щільні пружні стінки. Така будова артерій відповідає їхнім функціям: скорочуючись, серце викидає в артерії кров під більшим тиском. Завдяки ж щільності й пружності своїх стінок артерії, трохи розтягуючись, витримують цей тиск. Від серця відходять великі артерії, але в міру видалення від нього відбувається поступове їхнє розгалуження.

 

Самі дрібні артерії розпадаються на найтонші капіляри, що пронизують весь організм. Мережа їх так густа, що якщо вколоти найтоншою голкою будь-яку ділянку тіла, то неодмінно деякі з них виявляться зруйнованими і виступить крапелька крові. Капіляри тонше людського волосся приблизно в 15 разів. Їхні стінки утворені одним шаром плоских клітин. Речовини, розчинені в плазмі крові, просочуються крізь ці стінки в тканинну рідину, а з її попадають у клітини. Продукти життєдіяльності клітин проникають крізь стінки капілярів з

 


тканинної рідини в кров. Обмін між кров'ю і тканинами проходить на всьому протязі капілярів. З капілярів кров збирається у вени.

 

Вени - це судини, по яких кров рухається до серця. Тиск крові у венах невеликий. У зв'язку із цим їхні стінки значно тонші і м'якші, ніж в артерій.

 

У тих місцях тіла, де великі артерії лежать близько до його поверхні, наприклад на внутрішній стороні зап'ястя, на скронях, з боків шиї, прощупуються пульсові поштовхи. Причина биття пульсу наступна. Кров при кожному скороченні серцевого м'яза із силою вдаряється об пружні стінки аорти (самої великої артерії) і розтягує їх. У них виникає хвиля коливань, що швидко поширюється по стінках артерій. Таким чином, кожний пульсової поштовх відповідає одному серцевому скороченню, що дозволяє шляхом підрахунку пульсу визначити число ударів серця в хвилину.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты