Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ І. Загальні положення про інтелектуальну власність. Визначальне значення у досягненні належного рівня захисту прав інтелектуальної власності відводиться в актах законодавства Європейського Союзу




Визначальне значення у досягненні належного рівня захисту прав інтелектуальної власності відводиться в актах законодавства Європейського Союзу. Провідною для розбудови законодавства ЄС щодо інтелектуальної власності є політика Спільноти щодо скасу­вання перешкод вільному руху товарів з метою створення внут­рішнього ринку, забезпечення конкурентоспроможності на внутрішньому ринку, зближення національних законодавств дер-жав-членів до межі функціонування спільного ринку, збереження та охорони культурного надбання європейського значення, спри­яння дослідженням та технологічному розвитку1.

Питання для самоконтролю:

1. Які складові інтелектуальної діяльності ви можете назвати?

2. Що ви розумієте під поняттям «науково-технічний прогрес»?

3. Що таке «творча діяльність»? Які результати творчої діяль­ності ви можете назвати?

4. Як ви розумієте поняття «інтелектуальна діяльність»?

5. Які об'єкти інтелектуальної діяльності ви можете назвати?

6. Які особливості літературно-мистецької та науково-технічної діяльності ви можете назвати?

7. Що собою являють засоби індивідуалізації учасників
цивільного обороту, товарів, послуг?

8. Які етапи становлення системи правової охорони результатів
інтелектуальної власності ви можете назвати?


Глава 2. Поняття права інтелектуальної власності

Глава 2 Поняття права інтелектуальної власності

§ 1. Юридична природа права інтелектуальної власності та становлення права інтелектуальної власності

в Україні

Як уже зазначалося вище, право інтелектуальної власності має свою історію походження, передумови виникнення та легалізацію на рівні правової категорії як у міжнародному, так і в національно­му законодавстві.

Походження терміна «право інтелектуальної власності» по­в'язується із французьким законодавством кінця XVIII ст. Про-прієтарний підхід до права інтелектуальної власності зародився у Франції і спирався на теорію природного права, яка одержала свій найбільший розвиток у працях французьких філософів-просвіти-телів Вольтера, Дідро, Гольбаха, Гельвеція, Руссо. Відповідно до цієї теорії право інтелектуальної власності на будь-який творчий результат належить його творцю, є його невід'ємним, природним правом, що існує незалежно від визнання цього права державою1. Як і будь-яке право власності, право інтелектуальної власності на результат інтелектуальної, творчої діяльності дає його творцю ви­ключну можливість розпоряджатися результатами своєї інтелек­туальної праці на власний розсуд.

Важливою віхою у становленні права інтелектуальної власності стало підписання у 1967 р. у Стокгольмі Конвенції, якою заснову­валася Всесвітня організація інтелектуальної власності (далі — ВОІВ).Відповідно до ст. 2 цієї Конвенції на міжнародному рівні вводиться термін «інтелектуальна власність» та дається визначен­ня цього терміна це права щодо конкретних результатів творчої діяльності у виробничій, науковій та художній сферах.

Становленню національного законодавства про інтелектуальну власність сприяло прийняття Верховною Радою України Декла-


 


1 Право інтелектуальної власності Європейського Союзу та законодавство України / За ред. Ю. М. Капіци: кол. авторів: Ю. М. Капіца, С. К. Ступак, В. П. Воробйовта ін. — К.: Видав­ничий Дім «Слово», 2006. — С. 27.


1 Дроб'язко В. С, Дроб'яжо Р. В. Право інтелектуальної власності: Навч. посібник — К.: Юрінком Інтер, 2004. - С 4-5.


 





Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты